Zoeken
  • Sytske Gietema

Zondag


The day after een van de meest relaxte (zater)dagen van afgelopen jaar. We startten gister met een spontane ochtendwandeling/luchtballon-speurtocht op blote voeten. Dit werd gevolgd door een ontspannen boodschappen-sessie (verdeel en heers ditmaal) en een heerlijke vakantie middag op de Heide. Zo chill, zo vanzelf, zoveel vermaak.


Het avondeten en de bad-en bed ronde ging ontspannen en blij en we keken terug op een dag met een gouden randje.
Vandaag is het zondag. En het woord zondag dekt bij lange na de lading niet.


Regel dag

Poets dag

iPad dag

Plan dag

Zeur dag

Rommel dag

Mopper dag

Opruim dag

Hang dag

Was dag

Chill dag

Vrij dag

Kater dag

Spelletjes dag

Verkleed dag

Gek dag

Ruzie dag

Rust dag

Folder dag

Onderhandel dag


De dag begon vroeg maar traag. Wat hangerig en katerig van na-de-strand-dag.


Na het ontbijt kwamen de spelletjes uit de kast en de strijd barstte los! Jelte koos Mikado en Tieme Catan. Spelregels werden tot achter de komma nageleefd en de mikado stokjes minutieus in de gaten gehouden. Een millimeter bewogen, af! Strenge jury. Ruzie onvermijdelijk.


Sanne zocht een rustiger plek en ging ‘slapen’ op Tieme zijn bed. Bij het bed verschonen kwam ik erachter dat dit ook kleuren op een bed met zonder papier betekende. Ach, ik moet toch nog wassen. (Mijn mantra tegenwoordig).


Achterstallige opruimwerkzaamheden had ik ook gepland. Tieme zijn kamer leek alsof er een Lego bom was geëxplodeerd, met een sausje van bieb-boeken en confetti van Kapla-blokjes. Afgegarneerd met een wasmand vol was in verschillende gradaties van vies-heid. Kortom een half wonder dat hij elke avond zijn bed nog wist te vinden!


Gezegend met een gezonde dosis uitstel-genen wist hij me steeds te ontglippen maar na een flinke portie gemopper en een mild dreigement van mijn kant, besloten we samen aan de slag te gaan. Al snel had hij toch de opruim-smaak te pakken. Ondertussen haalde ik een natte handdoek bij wijze van dweil door de slaapkamers en voel me een top-huisvrouw.


Voor ons is de zondag ook zo’n plan - en regeldag: formulieren voor school, gymtassen klaar, aanmelding voor de zwemles, zalando retour formulier printen, pakketje klaar maken (niet vergeten weg te brengen!) en de kalender updaten met alle nieuwe afspraken en verplichtingen: Wie doet wat en wanneer? Terwijl wij dit samen doornamen, vond Tieme op zolder de mand met mutsen en sjaals en dit leidde tot een warme verkleed-partij. Sanne die alle roze items combineerde (want 'roze is mooi'!) en de jongens die opgingen in hun zombie-spel met de muts over hun ogen getrokken.


Zij hadden hier hier veel plezier van en ik liep maar weer eens van de zolder naar de tuin met een lading was.
Na de lunch mogen de jongens in het weekend ‘spelletje spelen op de ipad’: het hoogtepunt van de week! Ze spelen een Lego spel en ze moedigen elkaar aan, op gebroederlijke wijze.


Als het half uur voorbij is, ontstaat er een soort leegte. Deze werd vandaag opgevuld door de folders! Ze werden gescand op speelgoed, lekkers en onbetaalbaars. De spaarpot op de kop om te kijken wat ze konden betalen. Er zijn diverse onderhandel-pogingen: ‘als ik nou twee euro betaal, willen jullie dan de andere 28 betalen, heit en mem? Waarom niet? Jij wilde toch ook een elektrisch skateboard heit?!?’
En er wordt gezeurd. Gezeurd om eten, om drop, om speelgoed, om iPad, om aardbeien, om te spelen, om chips, om naar de winkel, om speentjes, om Peppa big en dat ze zich vervelen.


Maar verveling blijkt goed. Vanuit de verveling ontstaan er ideeën en wordt er gespeeld: Jelte heeft zijn ridderkasteel herontdekt en speelt volop terwijl Tieme met een zitzak en een fleecekleed een hut maakt om liedjes te luisteren. Sanne vindt uit dat ze op de iPad ook Peppa big kan luisteren: goed voor ruim een half uur rust.


Hier en daar een territoriale schreeuw of ruzie als er ongewenst een broertje of zusje de kamer van de ander binnen komt, met soms een sussende reactie van mijn kant (en soms een ‘en nu is het stil!’), maar hoort dat er niet bij??


Zondag, een van-alles-wat dag. Wij voelen ons opgeruimd en klaar voor de nieuwe week!

 

#blog

#mamablog

#familieblog

#deaanmoddermem

#eerlijkouderschap

#eerlijkoverouderschap

#imperfectouderschap

#bewustouderschap

#mindfulouderschap

#zondag

#wasdag

#thedayafter

#kleinewasjesgrotewasjes

#watdoenweallemaalopzondag

#hetwoorddektdeladingniet

#zeuren

#vervelen

#ideeenontstaan

#zelfspelen

#foldersbekijken

#geldtellen

#sparen

#eigenslaapkamer

#kleurendoenweoppapier

40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven