Zoeken
  • Sytske Gietema

Voorleren

Bijgewerkt op: 18 mei 2019

'Voorleren'

Deze term is bedacht door Tieme en is een combinatie van voordoen en aanleren. Een mooier woord had ik zelf niet kunnen verzinnen om de situatie van deze ochtend te omschrijven.


mini-loco

Jelte haalde de mini-loco uit de kast en wilde hiermee spelen. Steeds vroeg hij of ik hem wilde helpen. Tuurlijk! Maar liever nog, wilde ik hem op weg helpen zodat hij zou ervaren dat hij het ook zelf kan.


Hierbij gebruikte ik de techniek: voorleren.


De juf in mij dacht weer even terug aan de theorie, geleerd tijdens de studie: opdrachten van gesloten naar open aanbieden. Ook kunnen jouw leerlingen veel leren van een hardop nadenkende docent. Dit paste ik toe, gister nog bij mijn studenten, vandaag tijdens de privéles aan mijn kleuter. Ik liet zien hoe ik het deed en benoemde heel duidelijk wat ik aan het doen was.


Dit herhaalden we een paar keer, daarna deed ik alleen stap 1 en 2 nog voor, de keer daarop alleen stap 1 zodat Jelte geleidelijk steeds meer zelf ging doen.


Uiteindelijk hoorde ik hem hardop alle stappen doorlopen, terwijl hij, met succes, zelfstandig het puzzeltje maakte. Het eindresultaat werd vol trots getoond!


Ondertussen vouwde ik de was op. Win win. Tot ik bedacht hier ter plekke een blog over te schrijven en Jelte geen zin meer had in de loco... gevolg: drie manden on-opgevouwen was en de loco los op tafel.


Voor nu maakt dat niks uit: vandaag bewezen we samen dat door Tieme genoemde techniek ‘voorleren’ werkt!


het resultaat :)

 

#blog

#momblog

#familyblog

#deaanmoddermem

#eerlijkouderschap

#imperfectouderschap

#childhoodunplugged

#letthemplay

#voorleren

#miniloco

#childsplay

#proud

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven