Zoeken
  • Sytske Gietema

Voorbeeld-functie

Als docent geef ik les in een sector die opleidt tot verzorgenden en verpleegkundigen. Zo’n 90 procent van onze studenten (en collega’s) is vrouw.


Gistermiddag trof ik een derdejaars klas en werd ik onverwachts in de rol van tinder-date-expert geduwd. Ik ben veel, maar een tinder-date-expert ben ik absoluut niet. Het lijkt me mega ingewikkeld allemaal, maar goed. Onder het mom van ‘leraar, elke dag anders’ probeerde ik naar eer en geweten antwoord te geven op vragen als; wat moet ik dan aan? In een broek dan kijkt’ie gelijk naar mn kont wanneer ik opsta. Hoe begroet je iemand? Moet je een hand geven? Moet je kussen? En dan 1x of drie? En wat nou als ik 1 doe en hij drie wil, ongemakkelijk zeg! En geef je dan ook een knuffel?

Na hoeveel dates ga je zoenen? Is het wel handig dat ik in mijn woonplaats heb afgesproken? Straks komen er bekenden langs en die zien dan dat ik een date heb.


Er kwamen verhalen los en werden ervaringen gedeeld. Waarom de bios niet een handig uitje zou zijn? De ene zei dat je dan niet kunt kletsen, de ander had eens met een date bij een vreselijke film gezeten en weer een ander vond dat haar zij-aanzicht niet de moeite waard was en koos daarom dates waarbij ze tegenover elkaar konden zitten.


Ik trok hardop de conclusie dat er volgens mij zelfbeeld-technisch nog werk aan de winkel was. Ze keken me raar aan en ik legde uit: "ik hoor alleen maar dingen die je niet mooi of leuk vindt aan jezelf. Noem eens iets wat je wel mooi vindt."

Toen bleef het stil en werd er gezucht. We besloten tot een spontane challenge: iedereen moest 5 dingen aan zichzelf opnoemen waar ze wel blij mee was, of trots op was.

Nou mevrouw, begin jij dan?


filterloos en make-up loos, zoals meestal...

Wie A zegt, moet ook B zeggen dacht ik en ik begon:

Dat ik blij ben niet onzeker te zijn over mijn lijf. Ik realiseerde me dat toen ik met de jongens in het zwembad was, ontiegelijk genoot en geen seconde nadacht over hoe ik er na het baren en zogen van drie kinderen uitzag in bikini en of die bikini wel of niet flatteus was.

Dat ik blij ben met mijn ogen en lange wimpers (die al onze drie kinderen van mij hebben doorgekregen).

Dat ik positief ben ingesteld en altijd uitga van wat er wel goed gaat, wel lukt of wat iemand wel kan.

Dat ik intuïtief handel en dat dit mij het verst brengt.

Eeeuhm, en dat ik hou van humor en van lachen om en met mezelf.


Adem uit, poeh, dat viel niet mee dacht ik, maar de studenten zeiden: zo mevrouw, dat deed u makkelijk. Ik gaf eerlijk toe dat het niet zo makkelijk voelde, maar dat ik wel eerlijk was geweest.


Daarna volgden nog zo’n twaalf jonge vrouwen. Aarzelend, zuchtend, wensend dat ze ergens anders waren, maar kwetsbaar en eerlijk. Ze hielpen elkaar, beaamden dat het moeilijk was en dat je gemakkelijk tien dingen kunt opnoemen die je niet leuk vindt aan jezelf. Ik probeerde zo weinig mogelijk te zeggen en alleen te coachen waar nodig.

Na afloop bedankte ik ze, voor hun openheid en vertrouwen.


Met gemengde gevoelens keek ik daarna terug: hoe belangrijk is het om de meiden bewust te laten worden van hun goede kanten. Stuk voor stuk pracht-dames van binnen en van buiten. Op zeer jonge leeftijd gekozen voor een beroep dat veel van je vraagt, dat je vroeg volwassen maakt, dat een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Werk waar veel mensen niet eens bij stilstaan dat het bestaat, maar wat voor andere mensen letterlijk van levensbelang is. Ze werken keihard om elke dag aan hoge eisen te voldoen en doen dit met een perfectionisme waar je soms bang van wordt. Gouden meiden!


Mijn hart huilde ook een beetje omdat ik merkte dat het sommigen zoveel moeite kostte om iets te bedenken. Ook realiseer ik me het belang van de positie van docenten en merk maar weer eens dat je soms af MOET wijken van je lesprogramma. Verbinding, zelfbewustzijn, zelfvertrouwen en het gevoel er te mogen zijn, gehoord en gezien te worden zijn namelijk van wezenlijk belang, lessen voor het leven. En die oefening schrijfvaardigheid, die blijft wel liggen.


Hopelijk is er een steen verlegd tijdens deze middag.

 

#blog

#teacherblog

#deaanmoddermem

#eerlijkoverouderschap

#mbodocent

#bodypositivity

#zelfliefde

#respect

#kwetsbaarheid

#openheid

#eerlijkheid

#rolmodel

#lessenvoorhetleven

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven