Zoeken
  • Sytske Gietema

Typisch

Laatst toen ik de kast met kleding etc. aan het opruimen was, sorteerde ik een dekbedovertrek uit. Formaat peuterbed, print: werkvoertuigen. Ergens in mijn onderbewuste zit kennelijk de overtuiging dat dit goed genoeg was voor onze jongens, maar dat Sanne iets anders nodig heeft.


Een dametje, ja!! Maar meisje-meisje...? Foto: Ruben

Doordat ik bij vlagen erg doortastend ben, maar met opruimen best wel eens wat uitstel, kwam ik een aantal weken later het dekbedovertrek weer tegen. Deze keer bekeek ik het met andere ogen: waarom zou ik een nieuwe kopen als deze nog helemaal goed is (praktisch en vanuit oogpunt van duurzaamheid) en ten tweede: waarom zou Sanne dit geen leuke overtrek vinden, omdat ze een meisje is?! Ik had mezelf snel overtuigd en maakte haar bed op: vet blij en helemaal gelukkig met haar dekbed met ziekenauto’s, graafmachines en shovels er op.


Vandaag fietsen we samen naar de stad. Ze wilde graag voorop de fiets en alhoewel ze eigenlijk dat zitje ontgroeid is, was het ok. Ze ziet veel meer wanneer ze voorop zit en gilde het uit van blijdschap bij het zien van gele bloemen. Vervolgens moest ieder bloempje benoemd en erkend worden en vervolgens geordend op kleur. Wat een heerlijke wereld wanneer je 2 bent! In de verte reed een tractor. KIJK MEM, BLAUWE TRACTOR!! Ja lief, ik zie het.


Ik besloot om langs de bouwplaats te fietsen, een favoriete hang-out toen Tieme en Jelte wat jonger waren, maar niet een logische go-to met een peutermeisje blijkbaar. Ze vond het prachtig. We zagen een grote hijskraan, een betonmolen en een graafmachine en Sanne was diep onder de indruk: deze stonden ook in haar boekjes en nu zag ze dit in het echt!


‘s Avonds op de bank hadden Ruben en ik een reflectief moment: hij gaf ook aan eigenlijk nooit met Sanne naar de bouwplaats te gaan. Gek eigenlijk, want ze vindt het echt leuk.


Voor ons een mooie aanleiding om weer eens te duiken in onze overtuigingen en aannames.


Sanne houdt van roze, maar ook van andere kleuren. Sanne is gek op dieren, maar is dat afhankelijk van geslacht? Bij opa en oma is ze poppenmoeder, maar hier thuis zijn haar arme poppenkindjes flink verwaarloosd. Ze vindt het leuk om zich ‘op te maken’ met de make-up spulletjes van oma. Maar is het de make-up of is het de aandacht? Jelte doet namelijk net zo lief mee! Ook klimt ze als een geit en heeft ze totaal geen watervrees. Ze heeft een sterke eigen mening en kan dit goed laten blijken.


Is het een typisch meisje meisje? Ik geloof het niet, daar krijgt ze de kans ook niet voor met broers waarbij ze zeker haar mannetje moet staan. Bestaan er eigenlijk ‘typische meisjes of jongens’?


Maar wat maakt het uit? Kunnen wij onze overtuigingen (bewust of onbewust) loslaten zodat ze, ongeacht haar geslacht, zich mag ontwikkelen en haar eigen pad bewandelen? In hoe wij de voorwaarden scheppen, moeten onze kinderen zich plooien. Een goede om ons bewust(er) van te worden. Met een voertuigen-dekbed als eye opener.

 

#blog

#familieblog

#mamablog

#deaanmoddermem

#eerlijkoverouderschap

#imperfectouderschap

#bewustouderschap

#mindfulmoeder

#meisjemeisje

#stereotypes

#typisch

#bouwplaats

#dekbed

#opruimen

#aannames

#overtuigingen

#geefzederuimte

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven