Zoeken
  • Sytske Gietema

Trakteren


Ik ben een luie trakteerder. Dat wil zeggen dat ik echt wel zorg dat de kinderen met iets aankomen, maar daar geen levenswerk van maak.


Dit heeft een aantal redenen. De eerste en misschien wel meest belangrijke is dat ik me niet op hol wil laten brengen en meeslepen door alle zogenaamde pinterest-mums. Het lijkt wel alsof ouders hun bestaansrecht moeten ontlenen aan de traktatie die ze de kinderen meegeven. Hier weiger ik aan mee te doen, niet in het laatst omdat je elkaar helemaal gek kunt maken op deze manier. Als moeder heb je al (te) veel ballen in de lucht te houden en als daar ook nog eens uren in de keuken, bakken met geld en hier en daar een tegenvaller omdat een creatie mislukt bijkomen dan is dat teveel van het goede.

Ook vind ik het oprecht belangrijk dat kinderen gezond eten, ook op school. Onze school heeft ook nog eens een ‘gezonde traktatie’ beleid, dit wordt echter vaak genegeerd. Of ik moet een memo hebben gemist waarin staat dat spekkies, mini-marsjes en dropveters tot gezonde voeding behoren. Is allemaal prima hoor, voor een keer, maar ik kies voor een gezondere optie.


Google is mijn vriend voor inspiratie en daarna melk ik de ideeën tot de max uit: zo heb ik in totaal ongeveer vier keer popcorn schaapjes getrakteerd (plastic zakje vullen met popcorn, plaatje van Shaun t schaap zijn hoofd er op plakken en klaar!) en ook de high-five handjes geplakt op een doosje rozijntjes behoort hier tot de favorieten. Hand omtrekken, uitknippen uit vouwblaadjes (zoveel mogelijk tegelijk natuurlijk). Kind kan helpen hier een sticker op te plakken, je schrijft er ‘hoera’, ‘bedankt’ of ‘dag’ op. Vervolgens plak je deze met wat pritt op een doosje rozijnen en je traktatie ziet er leuk uit en is klaar. Deze laatste handeling kan ook nog worden uitbesteed aan een eventuele oudere broer of zus.


Zoveel mogelijk tegelijk.. (foto: Jelte)

Ieder z’n meug hoor, als je het nou erg leuk vindt om te knutselen of te bakken dan haal je misschien je neus op voor de aanmodder-traktaties. En wie ben ik dan om te zeggen dat je dit vooral niet moet doen...Maar ik ben best een knutsel-kneus en bakken vind ik leuk maar niet als het moet. Plus het feit dat het de kinderen echt niks uitmaakt hoe het er uit ziet, als het maar smaakt.


Jelte versiert de handjes nog met een sticker.

Dus vraag je altijd af voor wie je het doet; voor jezelf omdat je het leuk vindt om te doen, of voor de buitenwereld omdat je denkt dat het zo hoort..?


Zo hoorde ik eens een verhaal van een moeder die voor €50 aan spullen had gekocht, tot midden in de nacht bezig was geweest en de volgende dag in tranen uitbarstte toen bleek dat ze te weinig had gemaakt. Dan doe je zo je best en voelt het alsnog alsof je hebt gefaald. Zo jammer! Want op zo’n moment kun je echt niet dankbaar zijn voor het leermoment hoor, dan voel je je alleen maar de faal-moeder van het jaar.


Mijn boodschap: doe waar je je goed bij voelt maar voel niet de druk van het ‘moeten’. Mijn popcorn-schapen of rozijnen-handjes worden ook gegeten, of niet, maar dat kan ik prima van me af laten glijden omdat ik er geen uren werk in heb gestoken.


You rock mama! Met of zonder pinterest waardige traktaties!

 

#blog

#momblog

#familyblog

#deaanmoddermem

#eerlijkouderschap

#eerlijkoverouderschap

#imperfectouderschap

#loslaten

#groepsdruk

#parentpeerpressure

#trakteren

#traktaties

#jarigekinderen

#gezondetraktaties

#pinterestmums


 

134 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven