Zoeken
  • Sytske Gietema

Schatkist

Jelte de verzamelaar, de gek-op-glimmers, de sleutelschooier, de pasjes-pakker.

Onze vierjarige Jelte spaart sleutels en pasjes. Een hobby die is ontstaan vanuit het rondneuzen in de rommel-la bij pake en beppe. Inmiddels vraagt hij aan iedereen die hij tegenkomt of diegene nog oude sleutels of pasjes heeft. Dit kan, zonder context, wel eens tot vreemde situaties leiden, maar hij heeft toch een aardige collectie weten te verzamelen en een netwerk wat met hem mee spaart. Laatst werd er ook een oude mobiele telefoon aan zijn collectie toegevoegd, en die behoort, samen met autosleutels van een auto die niet meer bestaat, tot zijn standaard-uitrusting.


- - - - - Jelte temidden van zijn bonte verzameling, zijn schatten, zijn happy-place - - - -


Ruben en ik worden iedere ochtend voordat we naar het werk gaan, weggestuurd met de opdracht om iedereen te vragen of die nog oude pasjes of sleutels heeft. Wanneer je geen kleuter meer bent, blijkt dat redelijk ongemakkelijk. Toch beloven we hem iedere keer plechtig goed uit te kijken naar oude sleutels en als we dan thuiskomen een nieuwe aanwinst voor in zijn schatkist is Jelte helemaal gelukkig!


In het begin moest ook alles wat schittert, glittert, glimt en schijnt toegevoegd aan de collectie, dus zat de kist ook vol met reclame-enveloppen van de postcodeloterij, stukken aluminiumfolie en goudkleurige snoep-papiertjes. Echter, toen we in januari meededen aan de minimaliseer-maand, heeft hij toch afscheid genomen van zijn waardevolle afval. Het sparkte geen joy meer, zeg maar.


Hij begon met een klein bakje voor zijn verzameling, maar ondertussen heeft zijn schatkist een upgrade gehad zodat alles er in past en we zijn voorbereid op verdere uitbreiding.


Op vrije dagen kan Jelte uren spelen met zijn schatten; munten worden van het ene bakje naar het andere beursje verplaatst. Sleutels opnieuw verdeeld over de sleutelhangers, pasjes gecheckt op kleur.


Vandaag hadden we een nieuw plan: alle sleutels op een rij leggen om te kijken of dit zo lang was als het kleed. Zoals zo vaak wijzigden de plannen toen we bezig waren: we maakten bochten, vertakkingen en zijstraten met sleutels die aan een sleutelring zaten en zo prutste Jelte heerlijk om vanochtend. Uiteindelijk, na een uurtje spelen, werd alles weer keurig opgeruimd, voor de volgende keer!


Jelte met zijn schatten

Het zal mij benieuwen wat hij de volgende keer weer bedenkt, zijn fantasie lijkt eindeloos.


 

#blog

#momblog

#familyblog

#deaanmoddermem

#eerlijkouderschap

#eerlijkoverouderschap

#imperfectouderschap

#childhoodunplugged

#schatkist

#kleuterhobby

#ekster

#verzamelen

#fantasie

#sleutelssparen

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven