Zoeken
  • Sytske Gietema

Modder

Lieverds, “you put the ‘modder’ in aanmoddermem”Mijn mountainbikende man

Rugbyende Tieme

Jelte met zijn ongebreidelde en oneindige fantasie, steevast iets met stenen, modder, zand of touw.

& Sanne, op wie water een ongelooflijke aantrekkingskracht heeft.


Toen ik mijn blog startte kwam de term ‘aanmoddermem’ bij me op - want, doen we niet allemaal maar wat? Modderen we niet allemaal maar aan?


Jazeker maak ik uiterst bewuste keuzes, maar pakken deze altijd uit zoals ik had verwacht..? Nope! En dit probeer ik dan ook zo eerlijk mogelijk te delen met de nadruk steeds meer op het proces en de groei die we ervaren.


Wat wij als ouders ontzettend belangrijk vinden, is dat onze kinderen de ruimte krijgen om te ontdekken, om te voelen, om te ervaren en om te gronden.


Dat laatste nemen ze best vaak erg letterlijk en zo bevind ik mij, op vrijdagmiddag op een overvol schoolplein, kijkend naar mijn middelste kind, die een duik heeft genomen in de zandbak (die vol water staat). Even probeer ik te doen alsof hij niet bij mij hoort, maar op een gegeven moment is er geen ontkomen meer aan...


Het begon onschuldig; zijn vriendje en hij waren op laarzen en zagen iets drijven - dit zouden ze wel even veilig aan wal brengen.


Oeps, natte sok. Ojee, natte broek. Plons, er valt iemand en het hek is van de dam. Dat het buiten 7 graden is maakt niks uit, nat zijn ze nu toch al en daar gaan ze: de grootste lol hebbend. Andere ouders houden kun kinderen angstvallig op afstand en zelf gris ik Sanne ook last-minute van de rand. 1 verzopen kat is wel genoeg..


Omdat ik andere moeders afkeurend zie kijken, heb ik het gevoel dat ik iets bozer moet reageren dan dat ik me van binnen voel: ze hebben lol, het is maar water en de wasmachine draait wel. Toch bezwijk ik onder de ongeschreven mama-regels en sleep ik mijn doorweekte zoon uit de zandbak en mee naar huis.


Ik snap best hoor, dat niet iedereen zit te wachten op een was en douche ronde op de vrijdagmiddag, maar het zijn en blijven kinderen. Laat ze spelen, laat ze voelen en laat ze vies worden!


Op deze momenten schiet de zin ‘you put de modder in aanmoddermem’ door mijn hoofd, evenals de vraag of ik een geloofwaardige influencer zou kunnen zijn met een sponsorcontract van een witgoedmerk en een lekker ruikend wasmiddel.


Dit laatste is nog niet gebeurd, maar dat mag de pret niet drukken.


Een dag later zijn we in Havelte, bij de hunebedden en binnen vijf minuten rennen ze door het natte veld, en zit de eerste broek alweer onder de modder.

We beleven drie heerlijke uren, rennen, ontdekken, klimmen, spelen, picknicken (met zwarte handjes), wandelen, stokken zoeken, moddersoep roeren - vrij in de natuur. We hebben de tijd, de ruimte en ik voel me vervuld van geluk.Terug bij de auto gooien we de modderlaarzen en de smerige jassen in de kofferbak en zetten we koers naar huis.


Mijn eerste bestemming: de wasmachine. Wederom ben ik dankbaar dat met een paar drukken op de knop alles weer schoon wordt en na zo’n gouden dag hang ik met veel liefde de was op.


En die sponsordeal…? Ik wacht rustig af.

 

#blog #familieblog #deaanmoddermem #eerlijkoverouderschap #bewustouderschap #modder #wassen #wasmachine #sponsordeal #buitenzwembad #oneehetwaseenzandbak #natpak #laatzespelen #letthemplay #letthemexplore #childhoodunplugged #scharrelkiind #huttenbouwenisookopvoeden

41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven