Zoeken
  • Sytske Gietema

Hout sjouwen

Laatst kregen wij zes kuub hout geleverd.


Een jaar geleden voelde ik dit als een enorme last, immers, hoe moest ik dit ooit in het houthok krijgen met twee jongens die alle kanten op stuiterden en een meisje van net een jaar die het prima even uithield in de wandelwagen, maar na een half uur ook wel eens wat anders wilde.Uiteindelijk is het ons toen gelukt hoor, in etappes, met hulp van de buren.

Dit jaar voelde het al heel anders, de jongens wilden helpen en Sanne scharrelde, na haar dutje, gewoon lekker wat om. Zo nu en dan even helpen, dan even zelf spelen en af en toe kwam ze een ‘poepie (=kroepie = knuffel) van me halen.


De hulp van de heren duurde wel 27 hele minuten en dus mochten ze van mij best iets anders doen maar dan wel zelf! Dit ging wonderwel en ondertussen sjouwde ik wat met kruiwagens heen en weer. Blij dat ik me fysiek weer echt goed sterk voelde en met een innerlijke rust waardoor het me lukte als een diesel op een rustig tempo door te werken, in plaats van als een gek heen en weer te rennen.


Toen Ruben thuis kwam uit zijn werk, loste hij me af, verbaasd en blij dat ik al zoveel had kunnen doen.


Zelf was ik dat eigenlijk ook wel: lang ‘kon ik niks zelf doen’ wanneer de kinderen erbij waren. Nu worden ze wat ouder en daarmee ook zelfstandiger. Lang dacht ik nooit weer een project te kunnen starten, al was dat maar zo klein als onkruid wieden in onze mini-voortuin. Ook snapte ik nooit hoe mensen tijd hadden om ramen te lappen, de tuin netjes op orde te hebben, of überhaupt de vaatwasser uit te ruimen. Nu snap ik het geheim: de kinderen zijn wat ouder. De ouders krijgen- en nemen meer ruimte en dat is ok.


Inmiddels wisselen ‘goede’ en ‘minder goede’ dagen elkaar hier af: soms krijg ik zes kuub hout van de oprit af, en soms (lees: regelmatig) staat de afwas de hele dag op het aanrecht. Het lukt me steeds vaker om dit gewoon te aanvaarden en lekker met de kinderen te gaan spelen of eens even lekker doelloos te scrollen op m’n telefoon!


Heb je het gevoel van ‘moeten’ met kinderen, dan is dat iets om los te laten. Alles wat je gedaan krijgt op een dag is een topprestatie en als er eens een dag bijzit dat je voor je gevoel ‘niks’ doet, omarm dat dan. Je doet genoeg, je bent genoeg.


 

#blog

#momblog

#familyblog

#deaanmoddermem

#eerlijkouderschap

#eerlijkoverouderschap

#imperfectouderschap

#childhoodunplugged

#scharrelkinderen

#houtkachel

#hulp

#jedoetgenoeg

#jebentgenoeg

#mindfulmoeder

#lievemoeders

#samenwerken

#hetiseenfase

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven