Zoeken
  • Sytske Gietema

Doorzetten

Geloof me als ik zeg dat ik doorzettingsvermogen een belangrijke eigenschap vind. Dit is iets wat ik ook probeer mee te geven aan onze kinderen.


Maar dan is het zaterdagochtend, ligt de Lego voor de vierde achtereenvolgende dag op het kleed en proberen we een mission impossible te voltooien met z’n allen: in een door de jaren heen verzamelde Lego collectie, waarbij we niet de discipline hadden het apart in bakjes te bewaren, doen we een poging tot het vinden van minuscule Lego-blokjes. Sommige meer exclusief dan anderen. Ik zie mezelf vanuit een helikopter perspectief: op de knieën over het kleed gebogen, door de Lego swipend, zuchtend, soms vindend en de wanhoop steeds naderbij komend.


Zusje San is al dol op de grotere variant en kan zich daar goed mee vermaken.

In mijn hoofd herhaal ik het mantra: doorzetten, niet opgeven, volharden, voorleven.

Ook probeer ik het te zien als een oefening in mindfulness: ik heb één taak en die ga ik uitvoeren. Alle huishoudelijke dingen probeer ik te vergeten. Ook komt er een slogan van de landmacht in mijn hoofd: één team, één taak! Dit geeft ook wel weer een goed gevoel.


Ze mogen om de beurt een liedje aanvragen en via Spotify luisteren we onder andere naar the Wallstreet shuffle, Imagine Dragons en 7 nation army. De muzieksmaak blijkt breed en hun neurie-talenten groot.


Verantwoordelijkheden worden genomen, successen gevierd, complimentjes royaal gestrooid. Feedback best specifiek en opbouwend gegeven. "Toppie topstra Tieme!" klinkt er uit de mond van Jelte.


Daarnaast wordt er een heel eigen jargon ontwikkeld: mag ik een plat tweetje? Een smalle zes, of een doorzichtig dopje? En als we dan dat ene stukje vinden, na een lange zoektocht, roept Tieme uit: "Hier kan ik toch zo blij van worden!"


Plannen worden gewijzigd, alternatieven aangedragen, nieuwe mogelijkheden geaccepteerd en projecten afgerond.


Ik voel mezelf al bijna moeder van het jaar maar dan..

Zoals ik elk team, in elke goede relatie gebeurt er iets waardoor de geluksbubbel wordt doorbroken: Tieme schreeuwt naar Jelte dat hij van zijn spullen moet afblijven: “kutjelte, dat is mijn Lego en dat mag niet!!”


Ik trek mijn nominatie in en vorm even een barrière om te voorkomen dat ons harde werken teniet wordt gedaan door Jelte op ramkoers.


Het lijkt weer gesust en ik ben ergens ook opgelucht, ik geloof dat het imperfecte ouderschap beter bij me past dan al die rozengeur en maneschijn.


Bij mooi weer verplaatsen we de lego-activiteiten graag naar buiten.


 

#blog

#momblog

#familyblog

#deaanmoddermem

#eerlijkouderschap

#eerlijkoverouderschap

#imperfectouderschap

#childhoodunplugged

#doorzetten

#lego

#mindful

#eenteameentaak

#verzoeknummers

#feedbackgeven

47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven