Zoeken
  • Sytske Gietema

De krachtvogel

'Memmie, mag ik de 'medertatie' luisteren..?

Het verhaal van de krachtvogel?'


Jelte, verstopt onder zijn knuffel-haai, in slaap gevallen tijdens het luisteren van zijn 'medertatie'

Het is bedtijd, en Jelte wil gaan slapen.


Onze Jelte, een karakter, een jongen van uitersten, zo sterk als een beer, met een rijke fantasie. Hij houdt ontzettend van knuffelen en kan zeer aanhankelijk zijn, is mega zelfstandig in veel dingen, maar houdt niet van zelf boterhammen smeren en zichzelf aankleden. Dit soort zaken laat hij zich heerlijk aanleunen hoewel hij het al heel goed zelf kan!


Zijn dagen zijn intensief, beginnen vroeg, en wakker betekent aan en gaan! Hij kan uren spelen, binnen en buiten. Creëert hele werelden in zijn hoofd en om zich heen. Buiten maakt hij vallen van touw en hout, speelt hij met zand, water en gras, helpt hij mee met klusjes. Binnen speelt 'ie met de lego, met zijn ridders en ook heeft hij meer dan 120 oude sleutels en ruim 40 oude pasjes waarmee hij zich de koning te rijk voelt, en een heel aantal bierdoppen die zo nu en dan weer worden gesorteerd. Onlangs ontdekte hij just dance filmpjes op YouTube en dus heeft hij er een hobby bij. Zingen en dansen, liedjes op repeat.


School is weer begonnen, dat was ook weer even wennen: terug in het ritme, lekker spelen met zijn maatjes, werkjes maken omdat het moet, vragen of je naar de WC mag en je broodbakje verplicht leeg eten, terwijl je stilzit, op je stoel!


Buiten heksensoep en blubsie maken: urenlang plezier!

Het leven van een kleuter, het lijkt zo onbezonnen, maar wat een indrukken doen ze op! 's Avonds is hij moe, leeg en brengen we hem rustig naar bed. Hierbij hebben we een vast ritueel, waaronder voorlezen en lekker op zijn rug kriebelen. Hoe lekker is het, wanneer je je dan kunt overgeven aan je vermoeidheid en ontspannen in slaap kunt vallen. Dit laatste ging een poosje minder goed. Hij was nog zo druk in zijn hoofd, bleef zich maar verzetten tegen de slaap en was best wat opgefokt zo af en toe.


Voor zijn grote broer Tieme, ontdekten we een aantal jaren geleden de geleide kindermeditaties van Sabrina van Dijk. Regelmatig nog spelen we dit af rond bedtijd en valt hij fijn in slaap met de Piekerballon of de Regenboogtrap. Dit helpt (gevoelige) kinderen om de dag rustig af te sluiten en de gebeurtenissen los te laten.


Jelte vindt deze meditaties SAAAAAAI MEM! en dus was ik ontzettend blij verrast toen ik een op maat gemaakte meditatie won via een instagram-win-actie (waaraan ik niet eens bewust mee deed) van Marinke Oud. Een jonge moeder met een missie: mensen een licht en vrij leven brengen.


Ze nam contact op en vroeg naar Jelte’s interesses, vriendjes en andere bijzonderheden. Ruben en ik dachten hierover na en gaven haar input: Jelte zijn vriend heet Kjeld, hij spaart sleutels, hij slaapt met een knuffel-haai en zo gaven we nog een aantal zaken door. Marinke verwerkte dit tot een prachtig verhaal waarbij Jelte iedere avond heerlijk in slaap valt: zijn eigen persoonlijke lichtavontuur.


De eerste keer heb ik de hele mediatie samen met hem geluisterd, tot tranen toe geroerd was ik. Zo helemaal Jelte, zo liefdevol, zo mooi verteld: goed tempo, fijne stem en met alleen maar goede intenties.


Zodra het begint met "Lieve, lieve Jelte…." ligt hij met een grote glimlach op zijn gezicht. Hij valt al luisterend in slaap; soms hoort hij het einde, meestal niet. Dit is prima, hij is ontspannen, voelt zich geliefd en veilig en geeft zich over aan zijn slaap.

Pure winst! En het feit dat hij er zelf om vraagt, elke avond, maakt mij dankbaar dat we een manier hebben gevonden om de ontspanning terug te brengen in zijn leven.


 

#blog

#mamablog

#familieblog

#deaanmoddermem

#eerlijkouderschap

#eerlijkoverouderschap

#imperfectouderschap

#meditatie

#opverzoek

#kindermeditatie

#gepersonaliseerd

#dekrachtvogel

#lekkerslapen

#ontspanning

#kleuterleven

#intensief

#HSP

#vollehoofden

#overgave

#nachtrust


101 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven