Zoeken
  • Sytske Gietema

Afscheid

Afscheid van mijn kinderwens. Mijn lijf zal geen baby meer dragen, baren en voeden en ik merk dat ik nu afscheid aan het nemen ben van een fase, een tijdperk.


Zwanger zijn, een magische tijd, waarin je groeit en waarin er in je groeit.


mijn laatste zwangere uurtjes

Voelen wat je nodig hebt, grenzen aangeven, naar je lichaam luisteren, voor jezelf zorgen - ik heb het allemaal geleerd tijdens mijn zwangerschappen.


Ik nam mijn rust, deed de dutjes, at wat mijn lichaam van me vroeg en waarvan ik achteraf altijd las dat het in die fase goed was geweest.


Negen maanden toeleven naar dat ene moment: de ontmoeting met je kindje. Door jou gemaakt en in jou gegroeid, tijd voor de kennismaking.


De bevalling: een magisch moment, waarin ik me mega sterk voelde. Ik moest- en kon me goed overgeven. Voelde een oerkracht in me loskomen. Dit was wat ik deed: een kind op de wereld zetten.


Juni 2014 met verse baby Jelte

Ruben stond me bij, we deden het samen. Hij was er voor mij zodat ik me helemaal kon richten op het proces wat er in mij gaande was.


Iedere wee ervoer ik als golf, een golf die me steeds wat sterker maakte: dit kon ik dus.

In mijn blog ‘baren’ lees je meer over mijn drie bevallingen.


Nu wordt onze jongste bijna drie, ze is al twee jaar geen baby meer, maar gevoelsmatig blijft ze ‘mijn kleintje’. Hoe ze dat stempel ontstijgt lees je in de ‘bijna drie’ blog.


De griep heerste en ging niet aan mij voorbij. Ik lag met koorts in bed en daarna nog een aantal dagen in de rust op de bank. En in die rust kwam het aan als een mokerslag: de beslissing die we, na de geboorte van Sanne, gezamenlijk en uiterst rationeel hebben gemaakt, dat zij de jongste van drie zal blijven, kwam nu in een andere laag aan.


Mijn hele systeem protesteerde, doorvoelde en nam afscheid.

Het voelde leeg, en daarna ruim. Het kreeg een plekje.


Mijn buik als kamertje, mijn moedermelk als voeding, het is klaar.


Zachte armen en troostende woorden blijven de kinderen nodig hebben, en ik ben er, zo lang ze vragen. Ik mag meegroeien met mijn kinderen. Een nieuwe fase breekt aan. Ruimte ontstaat; ik ontwikkel verder, maak nieuwe plannen, mag mijn energie en aandacht gaan verleggen. Maar dit afscheid was nodig in het proces.


Bedankt lijf.

 

#blog #mamablog #deaanmoddermem #eerlijkoverouderschap #bewustouderschap #afscheid #zwanger #zwangerzijn #kinderwens #borstvoeding #baby #compleet #doorvoelen #bedanktlijf #persoonlijkegroei #lessen #moederlijf #ruimte #dankbaarheid

166 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven