Zoeken
  • Sytske Gietema

Aanmoddermem thuis-onderwijs

Hieronder de gastblog die ik schreef voor @meetthemem.

Aanmoddermem en corona


Alleen maar meer tijd en gelegenheid om aan te modderen. Wij vinden het heerlijk.

Natuurlijk; het was best een uitdaging om onze weg te vinden als gezin. Ik dacht bijvoorbeeld een dagplanning te moeten maken, maar dit gaf mij zoveel stress, dat die planning na dag 2 al in het oud papier belandde omdat het ons anders teveel in de greep had.


Voor Tieme maakten we wel een overzicht wat hij per week moest maken voor school. Zo kon hij zijn eigen tijden en tempo bepalen. Hiermee kreeg hij ook verantwoordelijkheid voor zijn eigen leren en daar kan hij goed mee omgaan. Hij vindt het heerlijk om met een muziekje op zijn oren aan de slag te gaan met rekenen. Soms liggend voor de houtkachel, soms tussen de ontbijtspullen aan de keukentafel en soms (heel soms) op zijn kamer, aan zijn bureau.


Hij is zelfstandig en houdt ervan om hierin op waarde te worden geschat. Hiervoor kregen wij alle kans deze afgelopen weken.


Dan Jelte; die plichtmatig wat kleuterwerkjes deed, omdat hij dacht dat het moest en omdat hij zijn grote broer zag werken. Diep in zijn hart vond hij er niks aan, en dus lieten we hem zijn eigen gang gaan. Iedere dag boden we hem wel zijn werk aan, maar, het voordeel van kleuteren, niks MOEST. Hij pakte een grote tak en een scherp mes en ging in de tuin hout bewerken. Of graven, of stenen zoeken. Lekker buiten bezig, met zijn handen. Dat doet hij het allerliefst.


En Sanne, Sanne vindt het heerlijk dat we met zijn allen thuis zijn. Ze fladdert wat heen en weer, van heit naar mem, van broer naar broer. Af en toe komt ze op mijn schoot zitten en heb ik een stagiaire - dan vergadert ze even mee, of zegt ze gedag tegen mijn studenten.


De sleutel: LOSLATEN.


Loslaten van verwachtingen, van planningen, van oordelen en van controle. Dit is waar ik als aanmoddermem 100% voor&achter sta, en waarin ik nu maximaal werd uitgedaagd om het in de praktijk te brengen.


Waarin ik ook werd gedwongen om naar mezelf te kijken. De eerste twee weken kon ik in totale overgave me helemaal geven aan het gezin. Daarna begon het te wringen en merkte ik dat ik meer tijd en ruimte voor mezelf nodig had. Dit ben ik gaan nemen.

Want ook daar ligt winst: NEEM je eigen ruimte in. Doe waar JIJ blij van wordt. In mijn geval is dat: iedere ochtend alleen wandelen, en meer tijd in mijn bedrijf steken.

�De afgelopen weken heb ik onze kinderen nog beter leren kennen. En zij mij ook. Hierdoor weten we erg goed wat we aan elkaar hebben. Er is minder ruzie, minder ‘gedoe’, minder vermoeidheid en geen overprikkeling.


Ze eten, maken lol, lachen, eten, spelen, eten, zijn lekker buiten, rennen, eten, ontdekken, eten en groeien. Groeien op alle fronten, en wauw, wat een fijne kinderen hebben we toch!


Wat heb jij geleerd over jouw kinderen deze afgelopen tijd?


#deaanmoddermem #laatzeaanmodderen #blog #mamablog #eerlijkoverouderschap

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven