Zoeken
  • Sytske Gietema

Plas

Getverderrie! Het is midden in de nacht en ik ga in iets nats staan bij de WC. Even daarvoor hoorde ik Jelte opstaan en naar de badkamer lopen dus ik vrees dat ik weet in welk plasje ik zojuist stond.the crime scene

Twee jaar en negen maanden lang was ik exclusief een jongensmoeder, daarna kwam Sanne ons gezin verrijken.


Onze jongens, handenvol werk, emmers vol liefde en ontelbare keren WC poetsen.


Het begon al toen ze net waren geboren: Bij een luierwissel zag je het gebeuren… net de luier af en hopsa, een straaltje zo je outfit op. Een sterk staaltje wildplassen, wat op een of andere manier in hun DNA is verweven, want elke dag weer vind ik mysterieuze druppeltjes, plasjes of straaltjes op- en rond de wc.


Jelte heeft ook een fase gehad dat hij het liefst buiten plaste. Toen we nog (tijdelijk) buitenaf woonden was dat niet zo’n probleem, maar nu we in een wijk wonen, is het op z'n minst opmerkelijk wanneer een jongetje van 3,4 steeds in de bosjes of tegen bomen staat te plassen, of in de steeg. Inmiddels is die fase voorbij, tenzij de nood erg hoog is, dan willen er nog wel eens buiten-wc’s worden gecreëerd door de heren.


Als dit je achtertuin is, vind je altijd wel een plekje om te plassen.


Terug naar de druppeltjes...

Zittend plassen vinden ze niet relaxed. Dat snap ik helemaal, als ik staand zou kunnen plassen dan zou ik nooit anders doen. Toen ik zelf een jaar of vijf was heb ik dit eens geprobeerd uit jaloezie op mijn broers die niet hoefden te gaan zitten, echter bleek dit geen succes.


Mijn eerste opvoedpoging op dit gebied was: "Jongens, als er dan eens iets naast gaat, pak dan even een stukje wc-papier om het op te vegen". Misschien had ik die boodschap specifieker moeten brengen, want de rollen wc-papier waren niet aan te slepen: Tieme meende dat hij hiervoor minstens een halve rol moest gebruiken. Als ik dit had geweten, had ik aandelen gekocht in de WC-papier branche.


Ok, dan een andere aanpak, meer ter voorkoming van natte wc-brillen: de toiletbril omhoog doen voordat je gaat plassen. In het geval van Jelte zijn nachtelijke toiletbezoek had hij keurig aan dit verzoek gehoor gegeven, om vervolgens in het donker finaal naast de pot te plassen.


Ik zucht, moet ergens ook wel lachen en en pak maar weer eens een doekje. Ooit zal het vast beter worden. En eerlijk is eerlijk, het heeft ook zijn voordelen. Wanneer we onderweg zijn en de nood is hoog, dan kan alles in een wc veranderen.


Met Sanne zullen we het 'probleem' van de spatjes, druppeltjes en straaltjes waarschijnlijk niet ervaren, maar dan wordt wildplassen weer een uitdaging. Zover zijn we echter nog niet, voor nu beperkt zij zich nog tot een sporadisch plasje op het potje, meer per ongeluk dan bewust en zullen we deze zomer kijken of ze met minder luiers toe kan.


Dit is wederom een aspect van het ouderschap waar ik vooraf nooit over had nagedacht, maar waar je 'in groeit' en in 'meebuigt'. Mocht ik ooit de sleutel tot plas-vrije wc-vloeren ontdekken, dan zal ik dat zeker laten weten!

 

#blog

#momblog

#familyblog

#deaanmoddermem

#eerlijkouderschap

#eerlijkoverouderschap

#imperfectouderschap

#childhoodunplugged

#scharrelkinderen

#plassen

#plasjes #spetters

#straaltjes

#wildplassen

#aandeleninWCpapier

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven