Zoeken
  • Sytske Gietema

Cake


Toen we nog geen kinderen hadden, bakte ik vaak, dat vond ik leuk om te doen. Ook toen Tieme erbij kwam, was ik regelmatig op zoek naar nieuwe recepten om te bereiden. Op een gegeven moment is deze hobby echter wat verwaterd. Ik heb me wel eens afgevraagd waarom, maar heb ook het antwoord gevonden: bakken had geen prioriteit op het moment dat ik eens een spaarzaam moment voor mezelf had, met Tieme van 2 en Jelte de pasgeboren baby.Toen Tieme nog een Tieme-tje was.

Fast-forward naar twee jaar later en ik vind mezelf weer in de keuken. Ditmaal met een peuter en een kleuter aan mijn zij. Natuurlijk niet geroutineerd, geen enkele discipline, geen geduld, maar met een grote nieuwsgierigheid en dadendrang. Terwijl ik probeer de taken zo goed mogelijk te verdelen, en de ingrediënten klaar te zetten, zijn ze me al (gevoelsmatig) honderd keer ontglipt, ligt er overal meel, eigeel en is er geen vrij plekje meer te zien op het aanrecht. Het zweet staat me op mijn voorhoofd, ik tel voor de zoveelste keer tot tien in mijn hoofd en probeer te redden wat er te redden valt. Het draait erop uit dat ik werk voor drie aan het doen ben, terwijl de jongens om de beurt de mixer bedienen en ervoor zorgen dat er een mooi gespikkeld motiefje op de keukenmuur ontstaat. Hoewel de cake prima gelukt was, voelde dit als een spreekwoordelijk ‘recipe for disaster’. Hoe het andere moeders wel lukte om vrolijk lachend met het haar perfect gestyled, strak in de make-up, met een vlek-vrij kind een baksel te maken, ik kon het me niet voorstellen en parkeerde de droom ‘oh, gezellig bakken met de kinderen’ voorlopig even.


Too real (via@kids.up)

Inmiddels zijn we weer ruim twee jaar verder en bakken we sporadisch. De oven wordt met name gebruikt voor afbakbrood om de lasagne aantrekkelijk te maken voor de kinderen, eerder genoemde lasagne, en pizza’s (de verse van de Jumbo, dat dan weer wel ;-) ).


Tieme was op school, Sanne deed haar middagdutje en ik had zin om een cake te maken. Jelte was mijn side-kick en hier had ik alle vertrouwen in: zijn geduld gegroeid, als ook zijn vaardigheden om zelfstandig bepaalde taken uit te voeren en zijn dadendrang gelijk gebleven. Dit moest goed gaan komen!


Ik zocht een recept op terwijl hij vast de appels schilde en in stukjes sneed. De dunschiller werkte niet zo goed voor hem, maar een aardappelschilmesje was goed genoeg. Ik bemoeide me niet met zijn snijtechnieken (ondertussen de ‘schillen’ nog ontdoend van een halve appel) en zette ondertussen de rest van de benodigdheden klaar. So far so good. Echt, het ging best relaxed. Tot hij bedacht een ei te tikken op de snijplank en ik even snel in actie moest komen. Ook kon ik zo gauw geen mengkom vinden dus pakte ik onze soeppan. En eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit de grootste hobbels in de weg waren deze keer. Jelte stond als een baas te mixen terwijl ik de ingrediënten afwoog en toevoegde. Hij verwonderde zich over de consistentie van het mengsel en vond het lekker ruiken. Toen het beslag klaar was, werd het nog even spannend toen Jelte dacht dat hij het ook nog met zijn handen moest gaan kneden, maar de pan was diep genoeg om nog net op tijd te stoppen.Chef appelflap - lekker, zo'n opgeruimde werkplek - bananen prakken


We schepten gezamenlijk het beslag in de vorm en zetten het in de oven. Hij ging tekenen terwijl ik puinruimde. Les 1 op de bakkersopleiding is waarschijnlijk dat je je werkoppervlak leeg hebt voordat je begint en die had ik deze keer even overgeslagen waardoor we tussen de schone vaat en het ‘voor het gemak daar neergezette’ stoepkrijt onze weg moesten gaan, maar het is gelukt.


Resultaat: een heerlijke appelcake en een gekrompen bak-trauma als gevolg van een gezellig en geslaagd moeder-zoon uurtje.Na deze geslaagde bak-missie met Jelte, werd ik overmoedig en besloot ik met drie kinderen een kwarktaart te gaan maken...

 

#blog

#momblog

#familyblog

#deaanmoddermem

#eerlijkouderschap

#eerlijkoverouderschap

#imperfectouderschap

#childhoodunplugged

#scharrelkinderen

#bakkenmetkinderen

#qualitytime

#bakken

#appelcake

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven